MENU
hand discriminating black goldfish isolated on withe

Ce este discriminarea și cum este tratata în Romania?

Discriminarea este una dintre cele mai neplacute actiuni pe care le poate face cineva. Despre discriminare se vorbeste foarte mult in ultima vreme, aceasta putand lua o multime de forme.

In cateva cuvinte, discriminarea este o actiune care implica un tratament deosebit si total nedrept fata de persoane care fac parte dintr-un anumit grup social.

Discriminarea poate sa apara in extrem de multe domenii si fiecare om poate sa fie discriminat intr-un fel sau altul. Din acest motiv, este bine sa iti cunosti extrem de bine drepturile si sa stii cand esti discriminat, pentru a putea lua atitudine.

 

Care sunt criteriile de discriminare recunoscute in Romania?

 

Daca locuiesti in Romania, este bine sa stii ca exista mai multe criterii de discriminare recunoscute de lege. Acestea se pedepses, motiv pentru care este bine sa le eviti. Cele mai grave sunt formele de discriminare care se axeaza pe rasa, nationalitate, etnie sau limba. De asemenea, sunt foarte frecvente situatiile in care exista o discriminare bazata pe religie, pe categoria sociala din care fac anumite persoane, pe convingeri sau pe sex.

Atata vreme cat faci parte dintr-un anumit grup de oameni, exista intotdeauna riscul de a fi discriminat.

 

Care sunt cele mai intalnite cazuri de discriminare?

 

Evident, exista multe situatii in care poate aparea discriminarea. Cele mai intalnite locuri in care aceasta neplacere este frecvent intalnita sunt urmatoarele:

– In cadrul firmelor care angajeaza. Exista destul de multi angajatori care discrimineaza angajatii in functie de preferinte sau prejudecati. Discriminarea in functie de nationalitate, religie, sex sau convingeri este intalnita des. Daca esti angajator, este bine sa cunosti foarte bine elementele care duc la discriminare si sa le eviti, pe cat posibil.

– In cadrul spatiilor publice, precum restaurantele. Multe restaurante precizeaza faptul ca au dreptul sa isi aleaga clientii. De multe ori, clientii sunt alesi pe criterii discriminatorii, eliminandu-se anumite etnii de oameni sau chiar oameni din anumite categorii sociale.

– Discriminarea la scoala. Discriminarea se dezvolta de la varste foarte fragede. De foarte multe ori, problema discriminarii apare din scoli, unde copiii tind sa se comporte unii cu altii pe baza unor caracteristici pe care le are fiecare in parte. Este motivul pentru care este indicat ca discriminarea sa fie eradicata inca din copilarie si sa existe o puternica educatie in acest sens.

FacebookTumblrShare

Comments are closed.