MENU
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ce sunt concasoarele?

Concasorul este o masina proiectata pentru a reduce materiale solide cum ar fi roca in componente mai mici. In general sunt folosite pentru a produce piatra concasata in scopul folosirii acesteia in constructii.

Concasoarele pot fi utilizate pentru a reduce dimensiunea sau pentru a modifica forma deseurilor astfel incat sa poata fi mai usor eliminate sau reciclate, ori pentru a reduce dimensiunea unui amestec solid de materii prime (ca in minereul roca), astfel incat piesele de compozitie diferita pot fi diferentiate.
PiatraOnline.ro {tags}

Cele mai vechi concasoare erau pietrele de mana, in cazul carora greutatea pietrei oferea un impuls de putere, folosita cu o nicovala de piatra. Pietrele Querns si mojarul sau pistilul sunt astfel de tipuri de concasoare.

Tipuri de concasoare

In functie de nivelul de sfaramare dorit, exista 5 categorii mari de concasoare.

  1. Concasor cu falci

Falcile concasorului folosesc forta de compresiune pentru spargerea materialului. Aceasta presiune mecanica se realizeaza prin cele doua falci ale concasorul dintre care unul este fixat, in timp ce cealalta este mobile, numita si falca leagan, ce se misca inainte si inapoi, printr-un mecasnism cu cama sau Pitman, actionand ca o parghie de clasa II.

  1. Concasor giratoriu

Un concasor giratoriu este unul dintre principalele tipuri de concasoare primare a instalatie de prelucrare  intr-o mina sau intr-o fabrica de prelucrare a minereului. Concasoarele giratoriu pot fi folosite pentru concasare primara sau secundara. Actiunea de concasare este cauzata de inchiderea decalajului dintre linia manta (mobila) montata pe axul vertical central si garniturile concave (fixe) montate pe cadrul principal al concasorului.

  1. Concasor cu con

Concasoarele cu con sunt impartite in 4 catgeorii: concasor cu con compus, concasor cu con Symons, concasor cu con hydraulic ciclindru singular si concasor cu con hydraulic cilindru multiplu.

Un concasor con este similar in operare cu un concasor giratoriu, cu un grad de inclinare mai mic in camera de concasare si mai mult spatiu intre zonele de strivire.

  1. Concasor cu impact

Concasoarele cu impact folosesc impactul in procesul de maruntire, in locul fortei de strivire, intalnita la ale concasoare. Materialul este tinut intr-o cusca, cu deschideri in partea de jos, la capat sau pe parte, in functie de dimensiunea dorita, pentru a permite materialului pulverizat sa iasa. Exista doua tipuri de maruntire: lovire ax orizontal si lovire ax vertical.

  1. Concasor de minerale

Conceptul de baza al acestui tip de concasor consta in utilizarea a doua rotoare cu dinti mari, pe arbori de diametru mic, ce se deplaseaza cu o viteza redusa, printr-un sistem de acrionare directa. Acest design produce trei principii majore care interactioneaza atunci cand rupe bucatile de materiale. Principiile unice sunt actiunile in trei etape de rupere, efectul de ecran rotativ si modelul de dinte cu derulare in profunzime.

Avansul in tehnologia concasoarele s-a realizat incet. Acestea u remas practice neschimbat din anii ’60.  Doar modele de baza cu con au fost facut mai fiabile si mai productive, dar au ramas, si acestea, in mare parte, neschimbate.

FacebookTumblrShare

Comments are closed.