MENU
Ductless-Heat-Pump-and-Cool-Air

Cum alegi un aparat de aer condiționat

Mărimea aparatului de aer condiționat este un pas foarte important înainte de achiziționarea unei unități de aer condiționat. Numai așa îți poți da seama dacă ai nevoie de aer condiționat 7000 Btu, aer condiționat 9000 Btu, aer condiționat 12000 Btu sau aer condiționat 28000 Btu. Pericolele unui aparat cu capacitatea nepotrivită includ: un grad scăzut de răcorire al încăperilor, eliminarea insuficientă a umezelii și facturi foarte mari la curentul electric. Pe scurt: o greșeală pe care nu ți-o poți permite.

 

Scopul aerului condiționat

 

Transferul de căldură are loc oricând există o diferență de temperatură dintre două obiecte solide sau lichide. Acest transfer de căldură poate avea loc prin conducție, convecție, radiație – sau o combinație a acestor 3. Prin urmare, transferul de căldură dintre interiorul și exteriorul căminului tău este inevitabil. Aparatele de aer condiționat sunt create pentru a controla aceste transfere de căldură.

 

Căldura perceptibilă

 

Este definită ca temperatura aerului uscat. Această căldură uscată este generată de orice cu temperatura peste 0 grade Kelvin: aparatură electronică, iluminat și radiațiile solare. Acesta este componentul orizontal al creșterii temperaturii.

 

Căldură latentă

 

Aceasta este căldura conținută de vaporii de apă, purtați de aer. Cu cât este mai ridicat conținutul de vapori de apă, cu atât mai puternică va fi căldura latentă. Exemple ale acestui tip de căldură includ transpirația, gătitul la aburi sau aburii de la apa fierbinte atunci când faci baie.

 

Scopul unui aparat de aer condiționat este de a echilibra reducerea sau adăugarea căldurii în spațiul pe care îl utilizezi.

 

Alege aerul condiționat în funcție de suprafața pe care o ai!

 

Conținutul de căldură al unui spațiu este direct proporțional cu: mărimea spațiului, temperatura spațiului și căldura specifică a spațiului. Căldura generată de radiații depinde de gradul de emisie al suprafeței: vopselele deschise la culoare emit mai puțină căldură. Conducția depinde foarte mult de conductivitatea peretelui și grosimea acestuia, iar transferul de căldură prin convecție depinde de coeficientul fluidului implicat.

 

Deși majoritatea meșterilor recomandă o anumită mărime pentru unitatea de aer condiționat, presupunerile lor se bazează pe mai mulți factori: emisivitatea suprafeței este constantă pentru toate camerele; grosimea pereților este constantă pentru toate camerele; diferența de temperatură este identică; conductivitatea termală a pereților este constantă pentru toate camerele.

 

Problema majoră cu aceste presupuneri legate de aerul condiționat este că niciodată cifrele nu sunt constante. Există variații în funcție de prezența sau absența plantelor și copacilor, orientarea casei, etc.

 

Dacă ești în căutarea unei unități de aer condiționat pentru o clădire mai mare, atunci ai nevoie de un specialist și consultant pentru a duce treaba la bun sfârșit. Dacă, însă, încerci să găesești o soluție pentru căminul tău, atunci poți găsi un aparat de aer condiționat la un preț rezonabil care îți poate răcori perfect casa.

 

O tonă de ”răcoare” este acum definită ca livrarea a 12.000 Btu de răcire. BTU înseamnă British Thermal Unit. O casă mică are nevoie de aer condiționat cu capacitatea de 2 tone, iar una mare de aer condiționat cu capacitatea de 5 tone. De aceea, capacitatea maximă a unui aparat de aer condiționat ar trebui să fie de maxim 18.000 Btu.

FacebookTumblrShare

Comments are closed.