MENU
hp_spectre_x360_laptop

La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi un calculator second hand?

Dacă vrei să îți cumperi un calculator second hand dar îți este teamă că unul nou ar fi o alegere mai bună, atunci trebuie să te gândești la ce vei folosi noul calculator, de ce mai ai nevoie pentru a-l folosi și cât de mult vrei să fie funcțional. Compară aceste costuri cu prețul unui model nou și vei avea răspunsul!

La ce îți trebuie calculatorul second hand?

Înainte de a cumpăra orice calculator (nou sau second hand) – trebuie să te întrebi ce plănuiești să faci cu el. Din moment ce majoritatea calculatoarelor sunt cu maxim două generații în spatele modelelor de astăzi, va trebui să te asiguri că nu ai nevoie de ultimul sistem de operare. Acestea sunt câteva criterii de urmat dacă dorești un sistem second hand.

Portabilitate: călătorești des? Mărimea și greutatea contează. Asigură-te că laptopul second hand achiziționat este ușor de transportat dar nu uita că o greutate scăzută poate însemna și mai puține dotări.

Specificații: ce aplicații plănuiești să rulezi pe calculatorul second hand. Ești gamer? Vei coda audio sau video? De cât spațiu de stocare vei avea nevoie? Poate calculatorul second hand să îți satisfacă nevoile? Dacă nu, atunci este o idee bună să te gândești să achiziționezi un model nou.

Putere: dacă achiziționezi un laptop, mai ales unul second hand, caută cât costă o baterie nouă sau un adaptor nou pentru încărcat. Depinzând de cum a fost utilizat sistemul înainte să fie pus la vânzare, atunci bateria poate dura destul de mult sau poate fi gata pentru reciclat. Dacă cumperi un calculator second hand, atunci aceasta nu este o problemă.

Zâmbetul prietenos al vânzătorului care dorește să scape un sistem second had te poate păcăli în a crede că ai descoperit o afacere foarte bună. Înainte de a spune da asigură-te că: ai perifericele incluse în preț – un sistem de operare second hand ar trebui să vină cu o garanție de 1 an și cu servicii de mentenanță incluse.

Prețul competitiv: spre deosebire de specificațiile și statisticile sistemului de operare, trebuie să faci o comparație dintre calculatorul second hand și unul nou-nouț asemănător. Ia totul în considerare: prețul software-ului și al update-urilor sau noi investiții în hard disk-uri și RAM.

Test drive: dacă cumperi un calculator second hand de la un vânzător privat, întreabă dacă poți încerca sistemul. Chiar și o perioadă scurtă de testare pentru câteva ore te poate ajuta să te hotărăști. Dacă vânzătorul nu este de acord, atunci aprinde calculatorul second hand și verifică cadrul pentru zgârieturi, rupturi sau alt tip de daune; verifică monitorul second hand pentru pixeli morți sau inconsistențe cromatice; verifică porturile și driver-ul optic (adu cu tine propriile periferice dacă poți); verifică perifericele second hand incluse pentru orice fel de defecte.

 

FacebookTumblrShare

Comments are closed.